Kraków gotuje

Latający Potwór Spaghetti jest bóstwem, które docenia proste rzeczy w życiu. Jedną z nich jest na pewno dobra kuchnia, szczególnie gdy jej podstawą jest Spaghetti...
Odpowiedz
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
cpt_Magnus_de_Savarro
Posty: 132
Rejestracja: 25 mar 2015, o 01:26
Lokalizacja: Wiatr z krainy wiecznego bana
Kontaktowanie:

Kraków gotuje

#1 Post autor: cpt_Magnus_de_Savarro » 10 kwie 2015, o 17:18

Szalom Al'dente!
Krakowska dzonka dziś zebrała się niejawnie i nierozreklamowanie na makaron. Gotujemy wedle przepisu:

400 g mielonej wołowiny
150 g surowego boczku np.: Pancetta
oliwa
3 gałązki selera naciowego
1 puszka całych pomidorów
300 m wytrawnego czerwonego włoskiego wina
220 ml bulionu wołowego
220 ml mleka
1 duża cebula
2 średnie marchwie
5 ząbków czosnku
tymianek
oregano
bazylia
sól i pieprz
makaron spaghetti


Otwórz wino aby pooddychało.

Boczek pokrój w kostkę o grubości 0,5 cm.

Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę.

Seler naciowy pokrój w cienkie plastry.

Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

W dużym garnku rozgrzej 4 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Gdy będzie złocista dodaj czosnek i całość smaż 2 minuty.

Następnie dodaj marchew oraz selera, zwiększ moc palnika i smaż 5 minut cały czas mieszając. Następnie wyjmij wszystko na talerz.

W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i wrzuć boczek. Smaż go aż tłuszcz się wytopi, a z boczku powstaną przyrumienione skwarki. Skwarki wyjmij na talerz, a do garnka wrzuć mięso mielone i smaż aż całe się przyrumieni.

Do garnka wlej wino i drewnianą łyżką zeskrob wszystkie kawałki mięsa które przywarły do dna.

Po odparowaniu alkoholu wrzucić do garnka ponownie warzywa oraz boczek. Całość zalej bulionem oraz całymi pomidorami. Całość powinna się dusić 3 godziny na bardzo małej mocy palika.

W drugiej godzinie duszenia dodaj mleko oraz całość dopraw tymiankiem, oregano, bazylią i pieprzem. Zioła przecieraj przez ręce aby wydobyć z nich więcej aromatu.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu producenta. Następnie odlej z niego wodę, rozłóż na talerze i polej sosem.
ESURIENTE NUMQUAM

-------------------------

Za każdym razem gdy głębia wypluwa mnie na brzeg, jest w kelpie mniej mnie, a więcej jej.

Odpowiedz

Wróć do „Gotuj z Potworem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość