Kapitańskie penne z gorgonzolą i lazurem

Latający Potwór Spaghetti jest bóstwem, które docenia proste rzeczy w życiu. Jedną z nich jest na pewno dobra kuchnia, szczególnie gdy jej podstawą jest Spaghetti...
Odpowiedz
Wiadomość
Autor
Żeglarz Neofita
Posty: 2
Rejestracja: 14 paź 2014, o 18:56

Kapitańskie penne z gorgonzolą i lazurem

#1 Post autor: Żeglarz Neofita » 19 paź 2014, o 09:56

Przepis prosty, wykonanie łatwe, efekt spektakularny!

Składniki (na 6-8 osób):
– 2 łyżki oliwy,
– główka czosnku,
– makaron penne (najlepiej Barilla) (2 x 500 g),
– śmietanka słodka 30% (500-660 ml),
– gorgonzola (2 x 125-150 g),
– ser „Lazur” niebieski lub zielony (1-2 opakowania),
– szynka parmeńska (150 g) (lub szwarcwaldzka),
– pęczek pietruszki,
– pieprz świeżo mielony.

Czas przygotowania:
20-30 minut

Przyrządzenie:
Wstawiamy wodę na gaz (do gotowania makaronu).
Obieramy i kroimy czosnek i wrzucamy go na patelnię z rozgrzaną oliwą.
Po zarumienieniu czosnku wlewamy śmietankę i dodajemy gorgonzolę z lazurem.
Całość mieszamy do rozpuszczenia serów.
Do gotującej się wody dodajemy odrobinę oliwy i sól i wsypujemy makaron.
Do serów dodajemy pokrojoną w paski szynkę i pieprz, a na samym końcu pietruszkę.
Ugotowany „al dente” makaron nakładamy na talerze posypane wcześniej pieprzem i polewamy sosem serowo-śmietankowym.
Obowiązkowo zapijamy czerwonym winem.

Smacznego i Ramen!

Odpowiedz

Wróć do „Gotuj z Potworem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości