500 g spaghetti (paczka),
400 g krewetek, mogą być zwykłe mrożone,
1 kieliszek białego wina,
2 czubate łyżki purée lub 6 zbiedowanych suszonych pomidorów,
Skórka i skok z 1 cytryny,
2 garście rukoli,
2 ząbki czosnku,
2 suszone papryczki chilli,
1/5 szklanki oliwy extra virgine,
sól pieprz.
Przygotowanie:
Spaghetti ugotuj w osolonej wodzie.
Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć posiekany lub wyciśnięty czosnek i pokruszoną papryczkę chilli. Kiedy czosnek zacznie się rumienić, dodaj krewetki i obsmażaj je przez minutę. Dodaj białe wino i purée z pomidorów. Duś przez kilka minut. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go zachowując trochę wody z gotowania. Wymieszaj spaghetti z sosem, dodaj sok z cytryny i 1/2 rukoli, a także odrobinę wody z gotowania makaronu, jeżeli sos jest zbyt gęsty. Przypraw do smaku.
Nałóż na talerze, posyp starta skórką z cytryny i resztą rukoli.
Smacznego
