
Składniki dla 2 osób:
Białe szparagi (około 6 szt.)
100g śmietanki 30 %
makaron 250g
majeranek
cukier
sok z cytryny
starta skórka z cytryny
sól
pieprz biały
żółty ser
masło 1 -2 łyżki.
Przygotowanie:
Obrać szparagi z łykowatej skórki i odłamać twardą końcówkę. Pokroić na 2-3 cm kawałki i ugotować, najlepiej na parze, przez 6 -8 min wrzucając części z główką szparaga 2 min przed końcem gotowania.
Ugotować makaron al dente (lepiej nie dogotować, bo potem jeszcze dojdzie ze śmietanką na patelni).
Rozgrzać na patelni masło i wrzucić szparagi, dodać skórę z cytryny, doprawić suszonym majerankiem, pieprzem i solą. Gdy poczujemy zapach podgrzewanego majeranku dodajemy odcedzony makaron i zalewamy śmietanką. Gdy zacznie się gotować, doprawiamy cukrem i sokiem z cytryny. Dusić razem aż śmietanka się zredukuje i sos się zagęści. Jeśli trzeba doprawić solą.
Podajemy posypane żółtym serem. Można użyć parmezanu lub goudy, lub jaki kto woli.
Smacznego i RAmen!