Strona 1 z 1

Makaroniotto czyli risotto z makaronem

: 21 maja 2014, o 10:55
autor: Klatak
Obrazek

Risotto znane jest z wielu odmian różniących się dodatkami, jednak ostatnio widoczny jest trend w zastępowaniu ryżu jako bazy innymi składnikami np. kaszą pęczak. Dlatego przygotowałem iście Pastafariańską odmianę risotto czyli makaroniotto. Przepis do złudzenia przypomina podstawowe risotto dlatego można go modyfikować wedle własnego gustu i uznania jak każde risotto np. o dodatek grzybów, ziół, serów pleśniowych, prosciutto itd.

Składniki:
- 150g drobnego makaronu, ja użyłem lubella muszelki nr 26 (conchigliette piccole) warto też spróbować z makaronem do sałatek w kształcie ryżu.
- 200 ml dobrego wytrawnego białego wina
- 200 ml bulionu (może być z kostki rosołowej)
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki tartego twardego sera (parmezan, grana padano)

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i delikatnie podsmażamy surowy ryż przez ok. 1-2 minuty. Następnie zwiększamy ogień do maksimum i na patelnie wlewamy wino. Czekamy aż wino się zredukuje (odparuje) o 2/3, a następnie dodajemy połowę (100ml) gorącego bulionu. Gdy pierwsza porcja bulionu się zredukuje o 2/3 dodajemy drugą porcję i redukujemy do porządanej konsystencji (podobnej jak sos do makaronu). Makaron powinien być już al dente jeżeli jest jeszcze za twardy to dodajemy odrobinę wody i dotujemy dalej. Wyłączamy gaz, dodajemy cały ser, a następnie delikatnie mieszamy i podajemy. Można serwować same lub jako dodatek do innych potraw.

PS. Zachęcam do eksperymentowania z dodatkami i dzielenia się swoimi propozycjami tego dania.