Szpinakowa Pielgrzymka Cztery Sery ku czci Prorokini Pennelopy

Latający Potwór Spaghetti jest bóstwem, które docenia proste rzeczy w życiu. Jedną z nich jest na pewno dobra kuchnia, szczególnie gdy jej podstawą jest Spaghetti...
Odpowiedz
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
BialySzkwal
Posty: 2660
Rejestracja: 1 lis 2014, o 20:31
Lokalizacja: Królewiec ;-)

Szpinakowa Pielgrzymka Cztery Sery ku czci Prorokini Pennelopy

#1 Post autor: BialySzkwal » 2 kwie 2019, o 00:16

W tej kulinarnej pielgrzymce istotny jest nie tylko cel (doskonałe Penne z Sosem Szpinakowym Cztery Sery), ale i droga, która do niego doprowadziła.
Zgodnie z tradycją Gniazda Bocianiego, jest to przeżycie mistyczne, którego suche wypowiedzi i koncepcje nie są w stanie oddać (patrz Pennelopy 1,9-11), a jedynie bezpośrednie doświadczenie (por. Pennelopy 1,12). Swoją podróż opisuję, by zainspirować Rodzeństwo do samodzielnego stanięcia za sterem... to znaczy za kuchnią.
Jesli ktoś po przeczytaniu uzna się za kulinarnego eksperta nie poznając prawdziwego smaku Potrawy - popełni błąd, więc uderzę go Chochlą.
Jeśli ktoś uzna podany przepis za jedyny właściwy - popełni błąd, więc uderzę go Chochlą.
Ponieważ spisałem ten przepis - popełniłem błąd, więc uderzę się Chochlą.
Składniki pisze: 100g Penne
200g Fusilli
750g mrożonego szpinaku w liściach
330g śmietany 18%
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 cebula
100-150g sera twardego (np. edamski)
125g sera miękkiego (np. mozarella)
100-150g sera typu feta,
100g sera pleśniowego (Penicillnum roqueforti) przerostowego
sól
gałka muszkatałowa
30.03.2018 pisze: 0. Ser twardy i miękki zetrzeć na tarce, ser typu feta i plesniowy pokroić na drobne kostki. Po pokrojeniu sera plesniowego umyć nóż i deskę.
1. W międzyczasie zagotować Penne, odcedzić, odstawić pod przykryciem by zapobiec ostygnięciu.
2. Roztopić łyżkę masła, zeszklić na niej cebulkę.
3. Dodać szpinak i śmietanę, gałkę muszkatałową i sól.
4. Poczekać na roztopienie się szpinaku, mieszając w miarę potrzeby.
5. Dodać ser twardy. Pomieszać.
7. Pomieszać.
8. Dodać ser miękki. Pomieszać.
9. Przypomnieć sobie o czosnku. Wcisnąć czosnek. Pomieszać.
10. Dodać ser feta. Pomieszać.
11. Dodać ser pleśniowy. Pomieszać.
12. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia się wszystkich serów i ugotowania się szpinaku.
13. Do Penne dodać 1/3 uzyskanego Sosu, resztę odstawić do ostygnięcia.
14. Skonsumować. Stwierdzić, że całe liście szpinaku nie wypełniają al dente Penne.
15. Ostygnięty sos wstawić do lodówki
31.03.2018 pisze: 1. Zagotować 200g Fusilli, odcedzic, odstawić pod przykryciem by zapobiec ostygnięciu.
2. Podgrzać Sos do zagotowania.
3. Dodać Fusilli.
4. Zamieszac.
5. Podzielić na 2 porcje. Skonsumować jedną, drugą zapakować do plastikowego pojemnika i po ostygnięciu wstawić do lodówki.
1.04.2018 pisze: 1. Zagotować 200g Fusilli, odcedzic, odstawić pod przykryciem by zapobiec ostygnięciu.
2. Podgrzać Sos do zagotowania.
3. Dodać Fusilli.
4. Zamieszac.
5. Podzielić na 2 porcje. Skonsumowac.
Dziś przekonałem się, że gdy Potwór zamyka drzwi, to otwiera okno. Gdy pogrążony w ciemnej nocy duszy postanowiłem skorzystać z mojego przymusowego odosobnienia i odbyć indywidualne Rekolekcje Wielkopostne, Potwór powiedział "a takiego!" i zniweczył moje plany wypełniając mój czas radością.
Żal mi, że w swej małostkowości nie było mi dane jej w pełni wykorzystać, ale żal też tego żałować, poza tym: kogo to obchodzi?

Oto dzisiejsza wersja przepisu:
Składniki II pisze: 200g Penne
450g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
200g śmietany 36%
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 cebula
100-150g sera twardego (np. edamski)
125g sera miękkiego (np. mozarella)
100-150g sera typu feta,
100g sera pleśniowego (Penicillnum roqueforti) przerostowego
sól
gałka muszkatałowa
2.04.2018 pisze: 0. W międzyczasie ser twardy i miękki zetrzeć na tarce, ser typu feta i plesniowy pokroić na drobne kostki. Po pokrojeniu sera plesniowego umyć nóż i deskę.
1. W międzyczasie zagotować Penne, odcedzić, odstawić pod przykryciem by zapobiec ostygnięciu.
2. Roztopić łyżkę masła, zeszklić na niej cebulkę.
3. Dodać szpinak i śmietanę.
4. Poczekać na roztopienie się szpinaku, mieszając w miarę potrzeby (i tak aż do wyłączenia gazu pod szpinakiem).
5. Posolić szpinak.
6. Wcisnąć czosnek.
7. Dodać gałkę muszkatałową.
8. Dodać ser twardy.
8. Dodać ser miękki.
9. Wyłączyć gaz, przyjąc zesłaną przez Potwora Radość.
10. Zacząć podgrzewać na parze ostygnięte Penne.
11. Mieszając ponownie doprowadzić Sos do wrzenia.
12. Dodać ser feta.
13. Dodać ser pleśniowy.
14. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się wszystkich serów i ugotowania się szpinaku.
15. Dodać Penne. Mieszać aż Penne wypełni się Sosem al dente.
16. Nałożyć sobie jedną porcję. Skonsumować.
17. Resztę po ostygnięciu wstawić do lodówki.
Przez V NWBN strasznie się roztyłem...

Obrazek

Awatar użytkownika
BialySzkwal
Posty: 2660
Rejestracja: 1 lis 2014, o 20:31
Lokalizacja: Królewiec ;-)

Re: Szpinakowa Pielgrzymka Cztery Sery ku czci Prorokini Pennelopy

#2 Post autor: BialySzkwal » 2 maja 2019, o 16:24

Błądząc i eksplorując, przypadkiem odkryłem jedną z tajemnic Idealnego Sosu Szpinakowego Cztery Sery: da się go przyrządzić tak, by łatwo wypełniał wnętrze Penne.
Przez V NWBN strasznie się roztyłem...

Obrazek

Odpowiedz

Wróć do „Gotuj z Potworem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość