Strona 1 z 1

Kurczak ze śliwką i boczkiem

: 4 lis 2017, o 14:04
autor: Hebiaczek
Jakiś czas temu obiecałam zamieścić ten przepis i w końcu znalazłam dość czasu.
Jest to kolejna bardzo mało wymagająca i prosta receptura - wrażenia smakowe jednak na poziomie wykwintnych dań :D

Składniki (na 1 porcję):
mięso z udka kurczaka (osobiście wolę ze skórą, ale jak kto woli może być bez - można też użyć mięsa z piersi na upartego)
3-6 suszonych śliwek (w zależności od wielkości kawałka mięsa i upodobań - jak dla mnie im więcej tym lepiej :D )
1-2 cienkie plastry wędzonego boczku
przyprawa do pieczenia kurczaka
odrobina tłuszczu (smalec, olej kokosowy, oliwa, czy cuś)

Przygotowanie:
Śliwki zawijamy mięsem (lub też w przypadku kawałka piersi wycinamy kieszonkę, którą faszerujemy) i całość obwijamy boczkiem (w przypadku użycia jednego kawałka istnieje potrzeba użycia nitki lub wykałaczki w celu utrzymania rulonu w całości). Całość posypujemy szczodrze przyprawą do pieczenia kurczaka. Warto odłożyć mięso na 0,5-1 h aby przeszło lepiej przyprawą, ale można też przyrządzać zaraz po przygotowaniu, gdy czas goni.
Przygotowane ruloniki skraplany z wierzchu tłuszczem lub przykrywamy niewielką ilością smalcu/oleju kokosowego (aby nie przypalily się z wierzchu) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 45-50 min. Po ok. 25 min warto odwrócić ruloniki na drugą stronę, aby równo się przypiekły.
Smacznego!