Kurczak ze śliwką i boczkiem

Latający Potwór Spaghetti jest bóstwem, które docenia proste rzeczy w życiu. Jedną z nich jest na pewno dobra kuchnia, szczególnie gdy jej podstawą jest Spaghetti...
Odpowiedz
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Hebiaczek
Posty: 51
Rejestracja: 31 paź 2017, o 15:51
Lokalizacja: Gdynia

Kurczak ze śliwką i boczkiem

#1 Post autor: Hebiaczek » 4 lis 2017, o 14:04

Jakiś czas temu obiecałam zamieścić ten przepis i w końcu znalazłam dość czasu.
Jest to kolejna bardzo mało wymagająca i prosta receptura - wrażenia smakowe jednak na poziomie wykwintnych dań :D

Składniki (na 1 porcję):
mięso z udka kurczaka (osobiście wolę ze skórą, ale jak kto woli może być bez - można też użyć mięsa z piersi na upartego)
3-6 suszonych śliwek (w zależności od wielkości kawałka mięsa i upodobań - jak dla mnie im więcej tym lepiej :D )
1-2 cienkie plastry wędzonego boczku
przyprawa do pieczenia kurczaka
odrobina tłuszczu (smalec, olej kokosowy, oliwa, czy cuś)

Przygotowanie:
Śliwki zawijamy mięsem (lub też w przypadku kawałka piersi wycinamy kieszonkę, którą faszerujemy) i całość obwijamy boczkiem (w przypadku użycia jednego kawałka istnieje potrzeba użycia nitki lub wykałaczki w celu utrzymania rulonu w całości). Całość posypujemy szczodrze przyprawą do pieczenia kurczaka. Warto odłożyć mięso na 0,5-1 h aby przeszło lepiej przyprawą, ale można też przyrządzać zaraz po przygotowaniu, gdy czas goni.
Przygotowane ruloniki skraplany z wierzchu tłuszczem lub przykrywamy niewielką ilością smalcu/oleju kokosowego (aby nie przypalily się z wierzchu) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 45-50 min. Po ok. 25 min warto odwrócić ruloniki na drugą stronę, aby równo się przypiekły.
Smacznego!

Odpowiedz

Wróć do „Gotuj z Potworem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość