
Tak czy inaczej - przepis jest wybitnie prosty w wykonaniu i tani.
Składniki:
makaron (najlepiej spaghetti, ale metodą prób i błędów odkryłam, że nitki też jak najbardziej się nadaje)
1 jajko
1 malutka puszka koncentratu pomidorowego
100 g sera żółtego (może być więcej jak wolicie)
1 cebula
1 łyżeczka oleju/oliwy
pieprz, sól, oregano - do smaku
Wykonanie:
Zagotuj makaron zgodnie z instrukcją, dolewając do wody łyżeczkę oleju/oliwy (dzięki temu makaron się nie poskleja). W międzyczasie zetrzyj ser na grubej tarce, pokrój cebulę na piórka i zeszklij ją na patelni.
Gdy makaron będzie już gotowy, zlej go na durszlaku, a następnie wrzuć spowrotem do garnka (nie wyłączaj gazu pod garnkiem). Do makaronu wbij jajko, dodaj koncentrat pomidorowy, starty ser i cebulę, soląc i pieprząc ile lubisz. Mieszaj całość energicznie, aż cały ser się stopi i w pełni połączy z koncentratem.
Gotowe - smacznego
