Przeczytałem artykuł cytujący wypowiedzi biskupa KK. http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1, ... hetti.html
Być może powinien on się znaleźć w innym dziale...
Jednak cytat 'konstytucja Rzeczpospolitej nie mówi o rozdziale Kościoła od państwa, ale o autonomii, niezależności i współdziałaniu dla dobra' przypomniał mi że konstytucja nie jest pełna. Otóż jest ona skierowana do tych wierzących w Boga i tych wiary tej nie podzielających... Czy nie powinno być jeszcze że również tych wierzących w Potwora?
Byłbym za poprawką preambuły, w rzeczonym fragmencie do postaci:
"my, Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej,
zarówno wierzący w Boga
będącego źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna,
jak i wierzący w Potwora
źródła stworzenia wszystkiego i własnej woli,
jak i nie podzielający tej wiary,
a te uniwersalne wartości wywodzący z innych źródeł, "
Kolejność ośrodków wiary alfabetyczna.
Konstytucja...
- pbz
Konstytucja...
--
paweł ziemba
paweł ziemba
-
Re: Konstytucja...
Nareszcie jakiś rozsądny wątek, bo już miałem wrażenie, że ulegnę makaronizacji od samego przeglądania.
Tak to skandal, że jest wymieniony jeden Bóg, a nie bóstwa, mimo że katolicy mają 3 Bogów, no i trochę pomniejszych bożków.
Bóg to przecież duch nieskończenie doskonały według katechizmu. Jest tak wszechmocny, że nawet czegoś doskonalszego od siebie stworzyć nie może. A może może skoro nieskończoności nie są sobie równe?
W sumie powinno być napisane "my, Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej,
zarówno wierzący w duchy będące źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna,....
Ale co z satanistami? To do nich Konstytucja się nie odnosi?
A gdzie pospolici bandyci, złoczyńcy wszelkiego rodzaju? Najwyraźniej zostali wykluczeni z narodu, mimo że mają przecież własnych przedstawicieli w Sejmie.
Tak to skandal, że jest wymieniony jeden Bóg, a nie bóstwa, mimo że katolicy mają 3 Bogów, no i trochę pomniejszych bożków.
Bóg to przecież duch nieskończenie doskonały według katechizmu. Jest tak wszechmocny, że nawet czegoś doskonalszego od siebie stworzyć nie może. A może może skoro nieskończoności nie są sobie równe?
W sumie powinno być napisane "my, Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej,
zarówno wierzący w duchy będące źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna,....
Ale co z satanistami? To do nich Konstytucja się nie odnosi?
A gdzie pospolici bandyci, złoczyńcy wszelkiego rodzaju? Najwyraźniej zostali wykluczeni z narodu, mimo że mają przecież własnych przedstawicieli w Sejmie.