Szpinakowy makaron

250 g świeżego szpinaku
200 g pieczarek
200 g fety
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
5 suszonych pomidorów (w oleju)
sól i pieprz do smaku
ulubiony makaron, ugotowany
2 łyżki śmietany 18% (opcja)

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojone cebulę i pieczarki, podduszamy kilka minut. Przeciskamy przez praskę czosnek, dorzucamy na patelnię (czosnek, nie praskę). Potem dodajemy przyprawy i pokrojone pomidory.
Szpinak należy pokroić tylko w przypadku, gdy ma bardzo duże liście, ja kupuję wersję „baby” i mam problem z głowy. Dorzucamy szpinak na patelnię w 2 partiach, czekamy aż znacznie zmniejszy obojętność i wtedy dodajemy pokruszoną fetę. Mieszamy do jej rozpuszczenia i jeśli chcemy by sos miał większą objętość to dodajemy jeszcze śmietanę. Teraz tylko wystarczy dodać ulubiony makaron i obiad gotowy 🙂
~Pasqda