Spaghetti z krewetkami

Składniki: pomidory w puszce, makaron, mała cebula, papryczka chilli, czosnek, krewetki, parmezan, bazylia, kolendra, oliwa.

Zaczynamy od zamarynowania krewetek w oliwie z czosnkiem i pieprzem przez 20 minut (ale nie koniecznie). Na patelni na oliwie smażymy posiekaną cebulę, dodajemy pomidory i dusimy aż pomidory się rozpadną, dodajemy czosnek, chilli, sól i pieprz. Sos można zmiksować blenderem.
Gotujemy makaron. Do gorącego sosu wrzucamy obrane krewetki i dusimy przez max 2 minuty. (Czasem robię tak, że krewetki smażę osobno na oliwie z cebulką i czosnkiem i dodaje je już do nałożonego makaronu).
W tym czasie odcedzamy makaron i dodajemy do sosu. Mieszamy, żeby cały makaron był pokryty sosem i wykładamy na talerz. Posypujemy tartym parmezanem, bazylią i kolendrą. Skrapiamy oliwą.

Danusia