Babeczki czekoladowe

Składniki na ok 11 sztuk:
1 szklanka mąki tortowej (typ 450)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki kakao (gorzkie)
1 jajko
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki bardzo ciepłej wody

opcje wypełnienia:
powidła śliwkowe – po niecałej łyżeczce na babeczkę
truskawki, jagody, wiśnie – im więcej damy tym bardzie obciąży to babeczkę i mniej urośnie.

Mąkę + proszek + cukier + kakao wrzucamy do dużej miski i mieszamy. Wbijamy jajko, dolewamy olej i wodę. Energicznie mieszamy szpatułką do dokładnego połączenia się składników.
Papierowe papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Jeżeli używamy dodatków to kładziemy je bliżej dna papilotek, by ciasto mogło swobodnie rosnąć. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 25 minut – do suchego patyczka.

~Pasqda