Rejestracja Kościoła Latającego Potwora Spaghetti...

Wniosek o rejestrację KLPS został wysłany  27 lipca 2012. 15 marca 2013 otrzymaliśmy decyzję odmowną. 28 kwietnia 2015 sąd uchylił II odmowną decyzję MAiC, mimo to urząd 19 sierpnia ponownie odmówił rejestracji. 18 maja 2016 sąd oddalił naszą skargę. Obecnie czekamy na termin rozprawy w NSA. Historia rejestracji znajduje się tutaj. Statut dostępny jest tutaj.

A+ A A-
Oficjalny Polski Kościół Latającego Potwora Spaghetti KLPS | LPS - Gotowanie z potworem
piątek, 16 sierpień 2013 20:46

Carbonara z cukinią

Napisała

Carbonara z cukinią

 

Ten przepis jest autorstwa Jamie'go Olivera, ale ponieważ jest to jeden z moich ulubionych przepisów to chciałam się nim z Wami podzielić. Mam nadzieję, że również Wam posmakuje :) RAmen!

 

Składniki:

 

- sól morska i świeżo mielony pieprz,

- 6 średniej wielkości cukinii,

- 500 g penne,

- 4 duże żółtka,

- 100 ml śmietany 40% ( można dać też 18%, jak ktoś woli),

- 2 duże garści świeżo startego parmezanu,

- oliwa z oliwek,

- 12 plastrów pancetty lub wędzonego boczku, pokrojonych na skwarki ( jeśli nie używamy boczku, to polecam wędzonego łososia, albo po prostu podsmażoną cebulkę),

- mały pęczek świeżego tymianku, z którego należy oberwać listki ( jak nie macie świeżego, nada się również suszony).

Przygotowanie
 
 
Wstawcie na gaz osoloną wodę w dużym garnku. Cukinie przekrójcie wzdłuż, najpierw na pół, a następnie na ćwiartki. Wytnijcie gniazda nasienne i pokrójcie cukinię pod kątem na kawałki o podobnej wielkości i kształcie, jak penne. Mniejsze cukinie można po prostu pokroić na plasterki. W tym momencie powinna zawrzeć woda, wrzućcie więc do niej penne i ugotujcie al dente. Włóżcie żółtka do miski, dodajcie śmietanę i połowę parmezanu i wymieszajcie wszystko widelcem. Przyprawcie odrobiną pieprzu i soli i odstawcie na bok.
 
 
Wstawcie na gaz dużą patelnię z grubym dnem, wlejcie kilka łyżek oliwy i podsmażcie pancettę lub boczek, aż będzie rumiany i chrupiący. Dołóżcie cukinię, posypcie ją dwiema dużymi szczyptami pieprzu—by miała wyraźnie ostry smak. Posypcie listkami tymianku, wymieszajcie, aby cukinia pokryła się smakowitą oliwą z boczkiem i smażcie, aż lekko zmięknie i zacznie się przyrumieniać.
 
 
Następny etap musicie wykonać właściwie, jeśli nie chcecie zepsuć carbonary. Tu trzeba działać szybko. Odcedźcie ugotowany makaron, zostawiając na dnie garnka trochę wody. Błyskawicznie wymieszajcie na patelni makaron z cukinią i boczkiem, następnie zdejmijcie patelnię z ognia i dolejcie chochelkę wody, pozostałej z gotowania makaronu i wlejcie śmietanę z jajkami i parmezanem. Szybko wszystko wymieszajcie. (Od tego momentu żadnego podsmażania, bo z jajek zrobi się wam jajecznica).
 
 
Mieszając makaron z sosem wsypcie pozostały parmezan. Możecie dolać jeszcze trochę wody z gotowania makaronu, aby sos stał się lśniący i jedwabisty. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i podawać natychmiast.
 
Smacznego.
niedziela, 11 sierpień 2013 10:51

Szybkie spaghetti na kilka sposobów

Napisał

Spieszy Ci się? Ale masz ochotę na Potwornie przepyszne spaghetti? Ten przepis jest dla Ciebie! Czas przygotowania tego świętego posiłku zajmie Ci dokładnie tyle co czas gotowania makaronu, a smak spowoduje to że zjesz to spaghetti trzy razy szybciej.

 

Składniki:

- 150g makaronu spaghetti

- 2-3 łyżki (15ml) dobrej i świeżej oliwy z oliwek (extra virgin)

- 3 ząbki czosnku (średniej wielkości)

- 4  listki świeżej bazylii (duże)

Opcjonalnie:

- 1 papryczka chili (świeża lub suszona)

- 1 łyżka tartego twardego sera (parmezan, grana padano)

- inne zioła lub przyprawy jakie lubimy

 

Przygotowanie:

 

Zaczynamy od przygotowania makaronu, wkładamy go do wrzącej mocno osolonej wody. W czasie gdy makaron się gotuje kroimy listki bazylii, pierw na pół a później w paski. Bazylie odkładamy na bok, zabieramy się za obranie ząbków czosnku, a kolejno je siekamy lub kroimy w bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę a następnie krotko podsmażamy czosnek. Gdy makaron się ugotuje porządnie go odcedzamy i wrzucamy na patelnie a kolejno intensywnie mieszamy razem z podsmażonym czosnkiem. Makaron wykładamy na talerz posypujemy uprzednio pokrojoną bazylią oraz opcjonalnie posypujemy tartym twardym serem. Danie gotowe!

PS. Jeżeli lubimy ostre dania to razem z czosnkiem podsmażamy posiekana(świeża) lub rozkruszoną(suszona) papryczkę chili. Opcjonalnie możemy dodać też takie zioła jakie lubimy np. oregano lub rozmaryn. Zachęcam do dzielenia się swoimi ulubionymi wariantami tego pysznego i szybkiego dania!

 

środa, 07 sierpień 2013 20:37

Spaghetti z klopsikami

Napisał

 

Składniki:

- 500 g mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowo-wołowe)
- główka czosnku
- 1 l pasty pomidorowej (przecier pomidorowy sprzedawany w kartonikach 500ml)
- 200 ml mleka
- 50g tartego twardego sera (np. parmezan, grana padano)
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- oregano (suszone)
- bazylia (suszona)
- zioła prowansalskie
- papryka (suszona)
- przyprawa do zupy w płynie
- pieprz
- sól
- 500 g makaronu spaghetti


Przygotowanie:

Najpierw należy przygotować klopsiki, w tym celu do dużej miski wkładamy: mięso mielone, 1 całe jajko, 2 duże rozgniecione ząbki czosnku, 3 łyżki tartego twardego sera, 1 łyżkę bułki tartej(można zastąpić serem), 1 łyżkę przyprawy do zupy (w płynie), 2 łyżeczki oregano oraz odrobinę pieprzu i soli. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę, najlepiej ugniatając ręką. Klopsiki formujemy ręcznie, powinny być one stosunkowo małe (1,5-2,5 cm średnicy). Gdy uformujemy już wszystkie nasze smakowite klopsiki pora zabrać się za sos. Na dużej patelni (pamiętajmy ze musi tam zmieścić się nasz sos oraz klopsiki) rozgrzewamy 3 łyżki oliwy lub oleju, a następnie delikatnie podsmażamy 3 rozgniecione ząbki czosnku. Kolejno na patelnie dodajemy 1 litr naszej pasty pomidorowej a następnie szklankę mleka intensywnie mieszając. Teraz pora przyprawić nasz sos: 3 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżka przyprawy do zupy w płynie, po maksymalnie pół łyżeczki papryki i pieprzu oraz sól do smaku. Sprawdźmy czy sos jest dla nas odpowiednio doprawiony i ewentualnie doprawmy według naszych upodobań. Gdy sos zacznie wrzeć zmniejszamy gaz do minimum i powoli zanurzmy w nim nasze klopsiki. Następnie dusimy je w sosie przez 10-15 min na małym gazie, starając nie mieszać sosu przed upływem 5 minut gotowania. W trakcie duszenia klopsików należy przystąpić do gotowania makronu, ale to już każdy Pastafarianin doskonale wie jak wykonać . Makaron podajemy dość obficie polany sosem, możemy nasze przepyszne danie posypać tartym serem oraz udekorować świeżym listkiem bazylii. Sos można ze spokojem przygotować dzień wcześniej, klopsiki się znakomicie wtedy przegryzają z sosem i smakują jeszcze obłędniej. Jest to idealne danie na świętowanie piątku.

 

 

 

środa, 07 sierpień 2013 15:50

Potworne Chilli con carne

Napisał

Składniki:

Woda

Sól

Pieprz

olej

masło

Przyprawy (opcjonalnie jalapenos/chilli, cayene i tabasco)

3/4 świeże papryki

5 albo wiecej pomidorów

2 puszki dowolnej fasoli

2 puszki kukurydzy

1 porcja mielonego mięsa

3 świeże cebule

Koncentrat pomidorowy

Ser

Makaron/tortilla/ryż

 

Przygotowanie:

 

Przepis banalny ale jakże czasochłonny i nie wszystkim znany.

Należy zacząć od przygotowania podstawowych składników czyli obrać (uprzednio sparzone gorącą wodą) 5/6 pomidorów ze skóry (można użyć pomidorów z puszki jak jest się leniwym lub oszczędzamy czas) i pokroić w grubszą kostkę (i tak się rozlecą) Również obieramy i kroimy na drobne paseczki cebulę oraz paprykę już na nieco grubsze. Na rozgrzaną z patelnię z olejem wykładamy mielone mięso i cebulę doprawiając i mieszając wszystko z pieprzem i solą.

Równolegle w największym garnku jaki znajdziecie na malutkiej ilości masła żeby nic nie przywarło zaczynamy podsmażać pomidory dodając po co 2/3 minuty mieszania pokrojoną paprykę, 2 Puszki fasoli (może być czerwona i biała w dowolnej kombinacji) 2 puszki kukurydzy i na koniec usmażone mięso z cebulą z patelni.

Gotujemy około 15 minut przyprawiając dowolnymi przyprawami i ziołami (zalecana mieszanka meksykańska i paprykowa) jeśli wydaje się za mało pomidorowe można dodać słoik koncentratu pomidorowego.

Osobiście jako fan pikanterii zalecam doprawić całość kilkunastoma (ze względu na rozmiary dania) kroplami sosu tabasco oraz drobno poszatkowaną papryką jalapenos w zależności od stopnia pikanterii można jeszcze użyć pieprzu cayene.

Jeżeli starczy nam rąk i czasu równolegle można też przygotować paczkę ryżu/makaronu do tego typu dań polecam świderki bądź rurki. ;)

Gotowe wedle własnego widzimisię można zagęścić serem podawać w wariancie religijnym z makaronem. Klasycznym: zawijane w placku kukurydzianym (tortilla od biedy naleśnik) Oraz kryzysowym czyli z ryżem :D

wtorek, 06 sierpień 2013 16:10

Potworne mazurki

Napisała

Ciasto

1 kg mąki

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier wanilinowy

2-5 jaj

 

Czekolada

1/2 kostki masła

1/4 szklanki wody

1 szklanka cukru

2-3 łyżki kakao

1,5 szklanki mleka w proszku

 

Ozdoby

M&Msy

masa marcepanowa

migdały

lub co innego co przyjdzie do głowy

 

Przygotowanie

Składniki na ciasto ugnieść razem, dodać tyle jajek aby masa się skleiła ale była dosyć twarda. Fragmenty cista rozwałkować i wykroić pożądany kształt. Do wykonania brzegów najlepiej jest użyć nakładki do maszynki do mięsa. Aby brzeg dobrze się skleił z ciastem należy je wysmarować białkiem, natomiast sam brzeg nie nakładać zupełnie na skraju tylko zostawić pół centymetra gdyż inaczej ma tendencje do przewracania się na zewnątrz. Piec około 20 minut aż cisto się lekko zarumieni, z termoobiegiem w 175 stopniach, bez można podnieść te 25 stopni. Upieczone ciasta najlepiej zostawić do następnego dnia.

Cukier z kakao wymieszać (dzięki temu rozbiją się ewentualne grudki) dodać wodę i masło, wstawić na ogień i powoli podgrzewać aby cukier się rozpuścił, doprowadzić do wrzenia. Dodać mleko w proszku i całość wymieszać. Masa powinna być gęsta ale jednak nadal się powoli lać. Gdyby była za gęsta można dodać odrobinę gorącej wody, jeżeli jest za rzadka dodać jeszcze mleka w proszku. Wielbiciele gorzkiej czekolady mogą dodać więcej kakao.

Wlać czekoladę do ciasta i sprawnie zająć się ozdabianiem bo czekolada szybko twardnieje.

wtorek, 06 sierpień 2013 16:15

Gotowanie z Potworem! Jak dodać przepis?

Napisał

 Witajcie Bracia i Siostry!

 

Latający Potwór Spaghetti jest bóstwem, które docenia proste rzeczy w życiu. Jedną z nich jest na pewno dobra kuchnia, szczególnie gdy jej podstawą jest Spaghetti ;) My, Pastafarianie wielbimy Go na różne sposoby, zdecydowanie przedkładamy aktywne i smaczne sposoby uwielbiania niźli monotonne śpiewy i recytacje na klęczkach. Potwór nieraz gościł zapewne na Waszych stołach, niejednokrotnie był też uwieczniany na zdjęciach :) Warto abyście mogli się podzielić tym, w jaki sposób Go przygotowaliście!

Do tego właśnie celu uruchomiliśmy nowy dział na stronie naszego Kościoła  – „Gotuj z Potworem”, na którym możecie zamieszczać przepisy na ulubione przez Was dania. Chociaż Makaron jest mile widziany to nie ma konieczności, aby proponowane przez Was potrawy były tylko i wyłącznie wykonane z Ciała Jego Makaronowatości :) On się nie obraża o takie drobnostki.

 

Dział "Gotuj z Potworem" znajdziecie w zakładce Nowości, aby dodać przepis wystarczy się zalogować i wybrać Dodaj nowy Artykuł w panelu po prawej stronie witryny. 

 

W oknie dodawania artykuły, należy wpisać tytuł artykułu, jego opis, zdjęcie (opcjonalnie) oraz wybrać kategorię "Gotuj z Potworem", a następnie kliknąć zapisz.  Następnie należy czekać na akceptację przepisu przez moderatora.

 

RAmen!

Artur i Piotr

Strona 2 z 2

Dołącz do nas na Facebook`u

Logowanie

Koszulki i gadżety

Najnowsze posty na forum


admin | 23.03.2017

admin | 23.03.2017

Tomasz_Siemion | 23.03.2017


Kalendarz imprez

Znajdź Pastafarian w pobliżu...

Ostatnie komenatrze

POLSKI KOŚCIÓŁ LATAJĄCEGO POTWORA SPAGHETTI | STRONA OFICJALNA